Recipes
Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Najzwyklejszy przepis na placki :) Ja nie przepadam za plackami, jedynie mogę je zjeść po węgiersku. Placki są chrupiące, złote, idealne :)





 Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • pół cebuli,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • jajko,
  • sól,pieprz,
  • olej do smażenia.
 Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o małych oczkach ( ja trę 2 ostatnie ziemniaki o grubych oczkach). Zostawić na chwilę w misce i odcisnąć powstały sok :) 
  2. Dodać mąkę, jajko, cebulę (drobno pokrojoną), pieprz i sól.
  3. Rozgrzać olej na patelni. Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  4. Odkładać na talerz wyłożony papierem ręcznikowym. 
  5. Podawać z solą, cukrem lub gulaszem. Smacznego :)

2 komentarze:

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna