Recipes
Ciasto Katarzynka

Ciasto Katarzynka

Najlepsze ciasto na święta z piernikami. Robię go zawsze w okresie świątecznym :) 



Składniki:
 Biszkopt wg własnego przepisu z 6 jaj.
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych,
  • 2 dżemy o smaku czarnej porzeczki (ok. 325g jeden słoik),
  • 3 paczki ciastek ,,Katarzynki" bez polewy,
  • śmietana 30%  -  600g ,
  • 2 łyżki żelatyny, (u mnie 2 fixy śmietanowe)
  • 3 czubate cukru pudru,
  • czekolada biała,
  • 5 łyżek mleka,
  • wiórki kokosowe.
 Przygotowanie:
  1.  Dżemy podgrzać, dodać do nich 1/2 szklanki wody, wymieszać trzymając na małym ogniu, rozpuścić w tych dżemach 2 galaretki.
  2. Śmietanę ubić z cukrem, dodać ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody lub fixy zamiast żelatyny.
  3. Biszkopt przekroić na pół, na jedną połówkę, wylać tężejącą galaretkę, następnie ułożyć ciastka (lekko docisnąć), gdy galaretka stężeje, nałożyć ubitą kremówkę i przykryć drugą połówką biszkoptu.
  4. Rozpuścić czekoladę z 5 łyżkami mleka, polać ciasto i posypać wiórkami. Zamiast polewy ciasto można posmarować cieniutko śmietaną i posypać wiórkami.

Zamiast polewy wierzch ciasta można posmarować śmietaną.

Ciasto musi leżakować kilka godzin, aby ciastka stały się miękkie.




4 komentarze:

  1. Nigdy takiego ciasta nie jadłam. Koniecznie muszę naprawić ten błąd :D Dzięki za przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę smacznego! Pozdrawiam :*

      Usuń

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna