Recipes
Bardzo szybkie ciasto bananowe

Bardzo szybkie ciasto bananowe

Ciasto jest bardzo szybkie, ponieważ nie trzeba nawet używać miksera i brudzić rąk w cieście ;) Myślałam, że nic z tego nie wyjdzie ale wyszło przepyszne :) Nawet nie zdążyłam zrobić pięknych zdjęć z ciastem w całej okazałości...szybko zniknął :) Polecam!! Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu :) 
Ja ciasto robiłam w tortownicy ale można je upiec w keksówce.




Składniki:
  • 4 dojrzałe banany,
  • 250 g mąki,
  • 110 g cukru,
  • 70 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy,
  • 100g płatków migdałowych,
  •  szczypta soli.
Przygotowanie:
 
  1. Banany dość dokładnie rozgnieść widelcem, dodać rozpuszczone i schłodzone masło, jajko, cukier, pokrojone migdały i aromat, wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i solą. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką lub chwilę mikserem i przelać do blaszki (średnica 20 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
  2.  Ciasto piec w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez około 50 minut. Jeszcze letnie ciasto obsypać cukrem pudrem.
 

2 komentarze:

  1. Coś dla mnie! Szybko, łatwo i na pewno pysznie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. A ciasto bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Wypróbuj ;)

      Usuń

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna