Recipes
Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Uwielbiamy jeść bagietkę czosnkową. I tak pomyślałam, że bułki z czosnkiem też pewnie wyjdą smaczne :) Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i mogę śmiało się z Wami nim podzielić, chociaż myślałam że nic z tego nie wyjdzie bo ciasto było trochę ciężkie  :)
 Bułki są bardzo miękkie, pyszne! polecam. 
Buźki :*






Składniki na 9-12 bułeczek:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej,
  • 5 - 10 g cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych,
  • 260 ml mleka,
  • 30 g masła, roztopionego i wystudzonego :)
Na posmarowanie:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Nadzienie:
  • 60 g masła, w temperaturze pokojowej,
  • 6-7 ząbków czosnku drobniutko posiekane (ja dodałam 9 i trochę przegiełam ;))
  • 2 łyżeczki świeżej lub suszonej natki pietruszki, posiekanej.
Rozczyn:
  • 8g drożdży,
  • Łyżeczka cukru,
  • Łyżeczka mąki,
  • 1/4 szklanki mleka letniego 
  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, rozetrzeć z cukrem, dodać mąke i wlać mleko. Wymieszać i odstawić na 15-20 min w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  3. Po tym czasie ciasto podzielić na 9-12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, bułeczki odkładać na blaszkę (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić na 30 minut do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Wszystkie składniki na niedzienie rozetrzeć grzbietem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub worka cukierniczego z odciętym rogiem.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać  w to miejsce nadzienie.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wyjąć, podawać ciepłe.

2 komentarze:

  1. Kocham połączenie bułki z czosnkiem... <3 Koniecznie muszę wypróbować przepis :) Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna