Ciasto Katarzynka
Najlepsze ciasto na święta z piernikami. Robię go zawsze w okresie świątecznym :)
Składniki:
Biszkopt wg własnego przepisu z 6 jaj.
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych,
- 2 dżemy o smaku czarnej porzeczki (ok. 325g jeden słoik),
- 3 paczki ciastek ,,Katarzynki" bez polewy,
- śmietana 30% - 600g ,
- 2 łyżki żelatyny, (u mnie 2 fixy śmietanowe)
- 3 czubate cukru pudru,
- czekolada biała,
- 5 łyżek mleka,
- wiórki kokosowe.
- Dżemy podgrzać, dodać do nich 1/2 szklanki wody, wymieszać trzymając na małym ogniu, rozpuścić w tych dżemach 2 galaretki.
- Śmietanę ubić z cukrem, dodać ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody lub fixy zamiast żelatyny.
- Biszkopt przekroić na pół, na jedną połówkę, wylać tężejącą galaretkę, następnie ułożyć ciastka (lekko docisnąć), gdy galaretka stężeje, nałożyć ubitą kremówkę i przykryć drugą połówką biszkoptu.
- Rozpuścić czekoladę z 5 łyżkami mleka, polać ciasto i posypać wiórkami. Zamiast polewy ciasto można posmarować cieniutko śmietaną i posypać wiórkami.
Zamiast polewy wierzch ciasta można posmarować śmietaną.
Ciasto musi leżakować kilka godzin, aby ciastka stały się miękkie.
Super :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego ciasta nie jadłam. Koniecznie muszę naprawić ten błąd :D Dzięki za przepis ! :)
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego! Pozdrawiam :*
Usuń