Babka barwna
Polecam tą babkę szczególnie osobom, które nie za bardzo lubią piec. Łatwa w wykonaniu,
Składniki:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej,
- 5 jaj,
- 1 ½ szkl. cukru,
- ¾ szkl. oleju,
- 1 szkl. wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kisiel cytrynowy lub brzoskwiniowy,
- 1 kisiel wiśniowy (lub truskawkowy),
- 1-2 łyżki kakao,
- zapach waniliowy.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Żółtka utrzeć z cukrem przez około 5-10 minut i nadal ucierając dodawać naprzemiennie po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, a na koniec pianę ubitą z białek i aromat.
- Podzielić ciasto na 3 części. Pierwszą wymieszać z kisielem cytrynowym, drugą – z wiśniowym, a trzecią z kakao. Do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką wlać najpierw masę kakaową, na nią – cytrynową i na wierzch – wiśniową.
- Pierwsze 20 minut warto piec w niższej temperaturze, nawet 160ºC.
- Następnie piec około 50 - 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki, pozostawić do przestudzenia, polać polewą i udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz