Tortowe ciastka kawowe
To ciasto robiłam już parę razy :) Zawsze się udaje i wszystkim smakuję :)
Składniki:
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 6 jajek,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 małe opakowania kawy cappuccino (w saszetkach),
- 1/2 litra śmietany 30%,
- 1/3 szklanki wody,
- 3 łyżeczki żelatyny lub fixy śmietanowe,
- cukier puder do smaku (ok. 3 łyżki u mnie),
- 2 galaretki owocowe (np. truskawkowa, agrestowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa),
- owoce do dekoracji.
Przygotowanie:
- Z mąki, cukru, jajek i cukru waniliowego wyrabiamy ciasto na biszkopt. Dzielimy ciasto na połowę i do jednej z części dodajemy sproszkowaną kawę cappuccino. Ciasta umieszczamy na dwóch formach wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą lub na papierze do pieczenia. Pieczemy przez ok.20-30 minut w temperaturze 150-180 stopni C (najlepiej z termoobiegiem) na lekko złoty kolor.
- Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę oraz cukier puder (ja dodawałam fixy śmietanowe). Tak sporządzonym kremem śmietanowym przekładamy kolejne warstwy ciasta (po wystygnięciu biszkopty, przekrawamy na dwie części).
- Wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką owocową.
- Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 60 minut.
Wygląda obłędnie ! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję ;*
Usuń