Kurczak faszerowany kaszą
Pyszny i soczysty kurczak. Cała rodzinka zadowolona ;) Podajcie taki obiad na niedziele lub na święta. Najlepiej smakuję z buraczkami na ciepło i kluskami śląskimi :)
Składniki:
- kurczak- 1,7 kg,
- kasza gryczana- 1 szklanka,
- bulion drobiowy- 2 szklanki,
- 1 cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- cząber- 3 łyżki,
- majeranek, słodka papryka- po 1 łyżeczce,
- rozmaryn, pieprz do smaku,
- olej rzepakowy- 6 łyżek.
Przygotowanie:
- Kaszę na farsz ugotuj w bulionie. Cebulę posiekaj, przesmaż na 2 łyżkach oleju z posiekaną natką, jajkami, rozmarynem, łyżką cząbru i pieprzem. Połącz z kaszą.
- Resztę oleju wymieszaj z pozostałym cząbrem, majerankiem, pieprzem, słodką papryką i posiekanym czosnkiem. Natrzyj kurczaka, nadziej farszem. Zepnij otwór, ułóż kurczaka na blasze. Wstaw do piekarnika, piecz 20 min w temp. 200 stopni C, przykryj folią aluminiową i piecz 2 godz. w temp 170 stopni C, polewając co jakiś czas wodą. Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz