Makaron alla amatriciana
Amatriciana – włoski sos do makaronu na bazie
podsmażonego, drobno pokrojonego boczku, pomidorów. W
Rzymie sos ten nazywany jest matriciana.
Najlepsze spaghetti, w naszym domu bardzo często gości :)
Składniki:
- makaron spaghetti- 400 g
- boczek wędzony- 280 g
- puszka pomidorów w zalewie
- czosnek- 2 ząbki
- cebula- 1 szt.
- olej rzepakowy- 1 łyżka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- ewentualnie cukier do smaku :)
Przygotowanie:
- Boczek i cebulę pokrój w kostkę, czosnek na plasterki. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć boczek, czosnek i cebulę. Usmaż na rumiano.
- Dodaj rozdrobnione pomidory razem z zalewą i kilka łyżek wody, przypraw solą i pieprzem (możesz dodać też szczyptę cukru), duś przez 10-15 minut.
- W tym czasie ugotuj makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu), odcedzony przełóż na patelnię, dodaj posiekaną natkę, wymieszaj, przełóż na talerze.
Jeśli wybierzesz tłusty boczek, zrezygnuj z oleju.
Kozystalam z tego przepisu i spageti wyszlo bardzo dobre i czesto je robie bo bardzo lubie spageti ala matrczjane.
OdpowiedzUsuń