Burgery jak z Jamajki
Do
mięsnych,egzotycznych burgerów doskonale pasują takie przyprawy, jak
curry, ale też mielona gałka muszkatołowa czy ziele angielskie. Przepis
pochodzi z książki Domowe smaki- Rodzinna książka kucharska Kuroniów ;)
Burgery przepyszne, polecam :)
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka- 360 g
- Bułki do hamburgerów- 4 szt.
- Ananas- 4 plasterki (ok. 100 g)
- Miks sałat z rukolą- 80 g
- Jogurt typu greckiego 6 łyżek (100 g)
- Papryka ostra- 1/2 łyżeczki
- Przyprawa curry- 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy- 1 łyżka
- Czerwona cebula- 1/2 szt. (50 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Filety umyj i przetnij na pół, żeby uzyskać cztery cieńsze kotlety, możesz je lekko rozbić tłuczkiem. Olej wymieszaj z przyprawą do kurczaka, odrobiną soli i pieprzu, natrzyj mięso, odstaw.
- Jogurt wymieszaj z ostra papryką, cebulę potnij w piórka. Bułki przekrój.
- Rozgrzej patelnię grillową (lub zwykłą), połóż plasterki ananasa i smaż je przez minutę z każdej strony, zdejmij, usmaż filety. Bułki podgrzej w piekarniku albo na suchej patelni, posmaruj jogurtem, ułóż porcję sałaty, potem grillowany filet z kurczaka, na nim plaster ananasa i kilka piórek cebuli.
- Smacznego! :)
Smak burgera możesz urozmaicić, dodając plaster żółtego sera.
Komentarze
Prześlij komentarz