Dżem wiśniowy
Konfiturę z wiśni robiłam pierwszy raz i wyszła pyszna! :)Więc mogę śmiało wam polecić mój przepis ;) Konfitura jest leciutko kwaskowa i bardzo smaczna.
Lubię ten przepis, bo nie
trzeba męczyć się
z nim kilka dni - jest
ekspresowy :)
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Świeże , dojrzałe
wiśnie myjemy i drylujemy. Następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy
na kilka godzin, aż puszczą sok. Owoce z cukrem smażymy w płytkim rondlu
na małym ogniu, od czasu do czasu bardzo delikatnie mieszając. Po
doprowadzeniu do wrzenia garnek zestawiamy z ognia, studzimy, zdejmujemy
pianę i ponownie podgrzewamy. Całą procedurę powtarzamy 3-5 razy. Na
koniec zbieramy pianę z konfitur i jeszcze gorące przekładamy do
czystych wyparzonych słoików. Aby mieć pewność, że słoiki dobrze się
zamkną, możemy je ustawić do góry dnem :)
Szkoda że musimy na wiśnie poczekać do lata :( Ale na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Polecam przepis :)
Usuń