Murzynek ze śliwkami
Pyszne czekoladowe ciastko z kwaśnymi śliwkami:) Również dobre będzie z innymi owocami na przykład z gruszkami. Polecam :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- 100 g masła,
- 3 łyżki oleju,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 600 g śliwek,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Do rondelka włóż masło, wsyp cukier i kakao, wlej olej i 1/3 szklanki wody, rozpuść (nie gotuj) i ostudź.
- Do masy dodawaj, cały czas mieszając, po jednym żółtku, po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubij na sztywno pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Śliwki wypestkuj.
- Tortownicę (śr.26-28 cm) natrzyj tłuszczem, wysyp odrobiną mąki, wyłóż ciasto. Na wierzchu rozłóż przekrojone na pół śliwki. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopni C. Jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem pudrem.
Smacznego!!
Można zrobić to ciasto z brzoskwiniami? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście :) można z brzoskwiniami, gruszkami lub truskawkami :)
Usuń