Wuzetka
Mocno czekoladowe ciasto z pysznym kremem :) Wspaniały deser na takie pochmurne i zimne dni jak dzisiaj :)
KREM:
POLEWA:
Przygotowanie:
- Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, mąką z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodając składniki. Na koniec wsypujemy 4 łyżki kakao, ucierając.
- Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch.
- Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.
- Przygotowujemy krem : Serek ucieramy z cukrem pudrem. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Łączymy z masą serową.
- Ciasto przekrajamy wzdłuż takiej samej grubości. Na spodnią część ciasta wylewamy masę i przykrywamy kolejnym blatem ciasta.
- Przygotowujemy polewę : Roztapiamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao i 3 łyżki wody, zagotowujemy, mieszając. Trzymamy na małym ogniu 1 minutę, studzimy.
- Ciasto smarujemy jeszcze płynną polewą. Schładzamy w lodówce, aż polewa zastygnie. Wuzetkę kroimy w zgrabne kwadratowe porcje :) Smacznego!!
Piękna 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję 😍
Usuń