Recipes
Wuzetka

Wuzetka

 Mocno czekoladowe ciasto z pysznym kremem :) Wspaniały deser na takie pochmurne i zimne dni jak dzisiaj :)


Składniki: 
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 20 dag margaryny,,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki do pieczenia,
  • 4 łyżki kakao,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.
KREM:
  • 25 dag serka naturalnego homogenizowanego,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 szklanka schłodzonej śmietanki 30 %,
  • 6 łyżeczek żelatyny.
POLEWA: 
  • 3 łyżki margaryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki kakao.
Przygotowanie: 
  1. Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, mąką z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodając składniki. Na koniec wsypujemy 4 łyżki kakao, ucierając.
  2. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch.
  3. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.
  4. Przygotowujemy krem : Serek ucieramy z cukrem pudrem. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Łączymy z masą serową.
  5. Ciasto przekrajamy wzdłuż takiej samej grubości. Na spodnią część ciasta wylewamy masę i przykrywamy kolejnym blatem ciasta.
  6. Przygotowujemy polewę : Roztapiamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao i 3 łyżki wody, zagotowujemy, mieszając. Trzymamy na małym ogniu 1 minutę, studzimy.
  7. Ciasto smarujemy jeszcze płynną polewą. Schładzamy w lodówce, aż polewa zastygnie. Wuzetkę kroimy w zgrabne kwadratowe porcje :)  Smacznego!!

2 komentarze:

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna