Chleb na domowym zakwasie


Mój pierwszy chleb na zakwasie, bardzo udany i smaczny. Wypróbujcie sami.

Składniki:
  • 550 g mąki pszennej typ 650,
  •  4 łyżki mąki żytniej,
  •  100 ml zakwasu żurkowego – gotowy, gęsty żurek w słoiku lub w butelce ( Jeśli używamy gęstego żuru w słoiku, rozpuszczamy go najpierw w 100 ml wody, której mamy użyć do chleba, a zaczyn robimy z pozostałej ilości),
  •  250 ml ciepłej wody,
  •  1 łyżeczka cukru,
  •  1,5 łyżeczki soli
  •  2 łyżki oleju
  •  25 g drożdży świeżych lub 1 op. drożdży suszonych = 7 g
  •  1 jajko – do posmarowania chleba
Przygotowanie:
Drożdże zasypać cukrem, dodać 50ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę.
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożdże. Powoli wlewając resztę mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka).
Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformować 12-14 kulek, każda po ok. 60g. Obtoczyć w mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu.
Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.
Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.
Studzić na kratce.

Komentarze

Popularne posty