Makaron ze szpinakiem i kukurydzą
Prosty i szybki przepis na smaczny obiad ;)
Składniki:
- 300 g makaronu razowego (świderki lub innego),
- 1 duża pierś z kurczaka,
- 1 paczka świeżego lub 1/2 mrożonego szpinaku,
- 100 g kukurydzy z puszki,
- 4 ząbki czosnku,
- pół szklanki śmietany 18%,
- 150 g żółtego sera,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor pokrojonego w kostkę i oprószonego solą i pieprzem kurczaka. Do kurczaka dodajemy umyte liście świeżego szpinaku lub gotowy rozmrożony szpinak.
- Doprawimy go cukrem, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę, wlewamy śmietanę, ścieramy ¾ sera (pozostała część zetrzemy na gotowe danie) i wyciskamy przez praskę czosnek. Całość trzymamy na ogniu do czasu, aż danie lekko się zagotuje. Gotowy sos przelewamy na makaron, posypujemy serem.
Komentarze
Prześlij komentarz