Recipes
Zapiekane naleśniki po bolońsku

Zapiekane naleśniki po bolońsku

Przepyszna propozycja na obiad. Ja bardzo często robie naleśniki, robimy pod każdą postacią ;) Jeżeli zostaną Wam naleśniki i nie wiecie co z nimi zrobić, zróbcie właśnie takie zapiekane ;) Polecam.



Składniki na naleśniki : 
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki (400g)
  • 2 szklanki mleka (400ml)
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
Farsz : 
  • ok. 400g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • pęczek pietruszki (drobno pokrojonej)
Sos : 
Pozostałe : 
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ser
Przygotowanie : 
  1. Do miski dodajemy mąkę, jaja, mleko, wodę, olej, szczyptę soli. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest za rzadka- dodajemy mąki, jeśli za gęsta- mleka i wody. Smażymy naleśniki. 
  2. Mięso mielone smażymy na oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy drobno pokrojoną cukinię. Chwilę smażymy, aż cukinia będzie miękka, dodajemy pietruszkę. Gotowy farsz odkładamy do wystudzenia. :) 
  3. SOS : Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody oraz pokrojonymi pomidorami z puszki i zagotuj. Zalej nim naleśniki a na wierzchu ułóż plastry sera. Naleśniki piecz około 20 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku. 

1 komentarz:

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna