Drożdżowe bułeczki z rabarbarem
Mięciutkie bułeczki z rabarbarem. Polecam każdemu kto lubi rabarbar.
Ciekawostka: Rabarbar, który zawiera witaminy A, C i E oraz kwas foliowy pomaga leczyć trądzik i odmładza skórę. Polecany jest w dietach „odtruwających” organizm.
Ciasto drożdżowe :
Nadzienie :
Lukier :
Przygotowanie :
- W dużej misce drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną mleka ze śmietanką, wcześniej lekko podgrzane. Gdy dobrze je rozprowadzimy dodajemy żółtka i jedno jajko, skórkę z cytryny i wanilię. Następnie naprzemiennie wsypujemy mąkę i wlewamy trochę mleka ze śmietaną. Gdy dodamy całość, wlewamy rozpuszczone masło, powinno być ciepłe, ale nie gorące.
- Wyrabiamy ciasto kilka minut, aż zacznie odstawać od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury. Jeśli mamy czas ciasto może wyrastać dwa razy. Czyli czekamy ok. 1 godziny, aż wyrośnie, wyrabiamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Bułeczki będą delikatniejsze.
- Gdy ciasto wyrasta myjemy rabarbar, kroimy na 1 cm kawałki. Zasypujemy 2 łyżkami cukru i miodem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar puści sok, który później odlewamy.
- Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm (może troszkę mniej). Ścinamy boki, aby uzyskać równy prostokąt. Dzielimy ciasto na kwadraty (jeśli chcemy mniejsze bułeczki i więcej, ciasto wałkujemy cieniej). Na środku każdego kwadratu smarujemy 1 łyżeczkę powideł, na tym układamy sporo rabarbaru (opcjonalnie możemy posypać jeszcze cukrem). Końce rogów kwadratu podnosimy i sklejamy na górze, dość dobrze, aby ciasto w trakcie pieczenia się nie rozeszło.
- Bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Smarujemy je białkiem rozrobionym z łyżką mleka. Odstawiamy bułki do wyrastania, na 15–20 minut. Gdy urosną wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy, aż się zarumienią, ok. 18–20 minut.
- Lukier. Kilka łyżek cukru pudru rozcieramy z sokiem z ½ cytryny i gorąca wodą, w takiej ilości, aby lukier nie był zbyt gęsty. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem. Smacznego
Piekne. Pewnie byly przepyszne..
OdpowiedzUsuńTo prawda, ciasto wyszło mięciutkie a to najważniejsze :)
Usuń