Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki to przebój, znany łasuchom na całym świecie. Tort zrobiłam sama sobie na urodziny ;) Polecam przepis.
BISZKOPT CZEKOLADOWY :
PONCZ DO BISZKOPTU :
MASA WIŚNIOWA:
DODATKOWO :
DO DEKORACJI :
Przygotowanie :
- Czekoladę podziel no kostki i roztop w kąpieli wodnej (szklaną miskę postaw na garnku z lekko wrzącą wodą, roztapiaj powoli, bez mieszania). Masło roztop w osobnym garnku , tak by pozostały grudki.
- Oddziel żółtka od białek. Czekoladę zmiksuj z masłem i żółtkami. Powoli wsypuj cukier i mieszaj łopatką. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Umyj końcówkę miksera i ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Pianę połącz z masą czekoladową i całość delikatnie wymieszaj.
- Tortownicę o śr.21 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do formy masę wyrównaj szpatułką i wstaw na 40 minut do ciepłego piekarnika ustawionego na temperaturę 175 st. C
- W rondelku zagotuj kompot, cukier, kisiel i wiśniówkę. Dodaj wiśnie wraz z sokiem i odstaw do wystygnięcia. Wszystkie składniki ponczu wymieszaj.
- Biszkopt ostudź na kratce, po czym zetnij górkę i przekrój na trzy równe krążki. Zimną śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i żelatynę.
- Na paterze połóż 1 część ciasta i nasącz ją 1/3 ponczu. Na ciasto wyłóż połowę masy wiśniowej i porcję bitej śmietany (zostaw trochę do wykończenia tortu). Przykryj kolejnym nasączonym blatem, nałóż resztę masy wiśniowej i drugą część śmietany. Przykryj ostatnim blatem, lekko dociśnij i nasącz. Wierzch posyp wiórkami czekolady. Łyżeczką nałóż małe porcje bitej śmietany, na niej po wisience. Tort schładzaj kilka godzin w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz