Aromatyczne ciasto pomarańczowe
SYROP :
Przygotowanie :
- Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło umieszczamy w rondelku, roztapiamy na minimalnym ogniu, aby się nie przypaliło.
- Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na białą masę. Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz skórkę pomarańczową, wlewamy wystudzone masło, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę (aby łatwiej się ubiły, możemy dodać szczyptę soli). Delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem.
- Następnie pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.
- Przygotowujemy syrop. Sok pomarańczowy cedzimy przez sitko. Dodajemy cukier i sok z cytryny, podgrzewamy, aż cukier całkiem się rozpuści.
- Wystudzone ciasto równomiernie nasączamy syropem i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. ;)
Kocham takie szybkie ciasta, wygląda bbardzo apetycznievta babeczka pozdrawiam💗
OdpowiedzUsuń