Aromatyczne ciasto pomarańczowe



Pyszne aromatyczne ciasto :) Idealne na niedzielę, bardzo łatwe. Polecam ;)
 

Składniki : 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 7 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 łyżki skórki startej z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.
SYROP : 
  • 3/4 szklanki soku z pomarańczy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru.
Przygotowanie : 
  1. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło umieszczamy w rondelku, roztapiamy na minimalnym ogniu, aby się nie przypaliło.
  2. Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na białą masę. Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz skórkę pomarańczową, wlewamy wystudzone masło, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę (aby łatwiej się ubiły, możemy dodać szczyptę soli). Delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem.
  4. Następnie pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.
  5. Przygotowujemy syrop. Sok pomarańczowy cedzimy przez sitko. Dodajemy cukier i sok z cytryny, podgrzewamy, aż cukier całkiem się rozpuści.
  6. Wystudzone ciasto równomiernie nasączamy syropem i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. ;)

Komentarze

  1. Kocham takie szybkie ciasta, wygląda bbardzo apetycznievta babeczka pozdrawiam💗

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty