Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim
Jest to jedno z moich ulubionych dań. Warto
przekonać się do szpinaku, ponieważ ma właściwości zdrowotne – m.in.
wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, reguluje odkładanie się tłuszczu w
organizmie i zmniejsza ryzyko chorób, przede wszystkim nowotworowych.
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1/2 opakowania szpinaku mrożonego,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka masła,
- sól, pieprz,
- papryka ostra,słodka w proszku,
- 4 łyżki oleju,
- gałka muszkatołowa,
- 1 gałka sera mozzarella,
- 1 jajko rozmącone (do posmarowania ciasta).
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka oczyścić, jeśli są bardzo grube, lekko rozbić tłuczkiem. Do miski wlać olej posolić, popieprzyć, dodać papryki w proszku.
- Przygotować szpinak. Zamrożony wrzucić do garnuszka i podgrzewać, do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, wcisnąć dwa ząbki czosnku, posolić, dodać pieprz i gałkę muszkatołową. Wystudzić.
- Mięso ułożyć na środku ciasta. Na jednym płacie powinny zmieścić się dwa kawałki mięsa. Ciasto, które pozostało po bokach, ponacinać w paseczki.
- Na pierś wyłożyć szpinak, na niego położyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Teraz na przemian przekładać paski ciasta. Całość powinna przypominać chałkę.
- Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w temp. 180 st. ok 40 minut.
Przepiekne i przepyszne. Ale z ziemniakami raczej nie podam, za dużo wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, najlepiej podać pierś z sosami bez ziemniaków :)
UsuńIle trzeba kupić ciasta francuskiego, żeby zrobić 4 porcje? 1 wystarczy czy 2? :)
OdpowiedzUsuń2 opakowania :)
Usuń