Kruche ciasto z truskawkami, rabarbarem i lekką budyniową pianką
Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z
rabarbarem. Połączenie owoców i lekkiej budyniowej pianki
między warstwami kruchego ciasta dały wspaniały efekt :)
Polecam ;)
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 5 żółtek.
Masło
pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta
(można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie
zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i
40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można
zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą
część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na
złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do
całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
- 500 g rabarbaru i truskawek (dałam pół na pół)
- 1 duże jabłko
- cukier puder do oprószenia lub lukier
- Rabarbar, jabłko i truskawki umyć. Rabarbar i jabłko pokroić na kawałeczki (rabarbar można wcześniej obrać, ale nie trzeba), truskawki przekroić na pół (jeśli są małe - nie trzeba kroić).
- Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
- Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
- Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
- Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać rabarbar, jabłko i truskawki. Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę.
- Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
- Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (nie posypywałam).
Smacznego:)
Pięknie wygląda . Lubię takie ciasta :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękne 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję 💓💓
Usuń