Kruche ciasto z truskawkami, rabarbarem i lekką budyniową pianką

Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z 
rabarbarem. Połączenie owoców i lekkiej budyniowej pianki

między warstwami kruchego ciasta dały wspaniały efekt :)

Polecam ;)
 




 
Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek.

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

  • 500 g rabarbaru i truskawek (dałam pół na pół)
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder do oprószenia lub lukier

  1. Rabarbar, jabłko i truskawki umyć. Rabarbar i jabłko pokroić na kawałeczki (rabarbar można wcześniej obrać, ale nie trzeba), truskawki przekroić na pół (jeśli są małe - nie trzeba kroić). 
  2. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. 
  3. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. 
  4. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. 
  5. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać rabarbar, jabłko i truskawki. Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. 
  6. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). 
  7. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (nie posypywałam).
Smacznego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty