Bułeczki drożdżowe z jabłkami
Jabłek u mnie pod
dostatkiem, więc postanowiłam przygotować bułeczki :) Jeżeli ktoś nie
przepada za jabłkami może zastąpić farsz serem, budyniem czy innymi
owocami. U mnie bułeczki z jabłkami wyszły pyszne!! :)
Z podanych składników wyjdzie około 15 bułeczek.
Składniki:
- 500 g mąki,
- 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży,
- 70 g cukru,
- 260 ml mleka,
- 1 jajko,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko do posmarowania,
Masa Jabłkowo-budyniowa:
- 6 jabłek,
- 100 g cukru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 100 ml mleka,
- łyżka masła,
Przygotowanie:
- Mąkę i cukier wsypać do miski , na środku zrobić dołek , wlać ciepłe mleko i wsypać drożdże. Odstawić na kilka minut , aż drożdże podrosną. Następnie dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i dobrze wyrobić. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia , wlać rozpuszczone i ostudzone masło i znowu dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
- Nadzienie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondlu roztopić masło wrzucić jabłka i cukier. Chwilkę podsmażać. Na koniec wlać budyń rozrobiony z mlekiem i zagotować. Ostudzić.
- Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , złożyć 3-4 razy , uformować
kulę i odłożyć na 30 minut. Następnie podzielić na 15 kawałków
lub więcej (zależy od tego jakie duże chcemy mieć bułeczki) uformować
kulki.
Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta . W górnej części położyć 1 łyżkę nadzienia (lekko rozsmarowując na boki) , a dolną ponacinać w "grzebień". - Górną część zawinąć do środka , dobrze docisnąć brzegi.Następnie założyć poszczególne "zęby" grzebienia do góry.
Drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem , przykryć i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia. Tuż przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem . Piec w temp. 200 st.C. przez około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz