Udka w chrupiącej panierce
Propozycja
na pyszny obiad lub przystawkę ;) Udka są chrupiące i przepyszne. Do
płatków kukurydzianych i bułki tartej można dodać 100
g orzeszków ziemnych :) Polecam!
Składniki:
- 8 udek z kurczaka,
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 2 szklanki płatków kukurydzianych,
- olej do głębokiego smażenia.
Ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 szklanka mleka,
- sól.
Przygotowanie:
- Ciasto: mąkę wymieszaj z przyprawami, mlekiem i jajkiem. Ciasto powinno być dość gęste.
- Udka umyj i podziel na połówki. Gotuj 10 minut w wodzie z przyprawą. Bułkę tartą wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Mięso zanurz na 10 minut w cieście naleśnikowym. Wyjmij i starannie obtocz w płatkach kukurydzianych z bułką tartą. Smaż w głębokim oleju, aż płatki lekko zbrązowieją. Podawaj z frytkami.
Apetyczne
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń