Recipes
Udka w chrupiącej panierce

Udka w chrupiącej panierce

 
Propozycja na pyszny obiad lub przystawkę ;) Udka są chrupiące i przepyszne. Do płatków kukurydzianych i bułki tartej można dodać 100 

g orzeszków ziemnych :) Polecam! 





Składniki: 
  • 8 udek z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych,
  • olej do głębokiego smażenia.
Ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól.

Przygotowanie:
  1. Ciasto: mąkę wymieszaj z przyprawami, mlekiem i jajkiem. Ciasto powinno być dość gęste.
  2. Udka umyj i podziel na połówki. Gotuj 10 minut w wodzie z przyprawą. Bułkę tartą wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Mięso zanurz na 10 minut w cieście naleśnikowym. Wyjmij i starannie obtocz w płatkach kukurydzianych z bułką tartą. Smaż w głębokim oleju, aż płatki lekko zbrązowieją. Podawaj z frytkami.


2 komentarze:

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna