Tiramisu
Deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone,
a całość posypuje się kakao. Najlepsze tiramisu jakie
jadłam ;)
Składniki:
- 50 dag serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 20 dag śmietany kremówki 36%
- 1 duża filiżanka kawy espresso (z 4 łyżeczek)
- 50 ml likieru amaretto (lub 4 łyżki dowolnego alkoholu)
- 28 podłużnych biszkoptów
- kakao do dekoracji
- bita śmietana
Przygotowanie:
- Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem i dodajemy do serka. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Kwadratową (lub prostokątną) foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty nasączamy kawą z dodatkiem likieru amaretto i układamy na spodzie foremki (14 biszkoptów)
- Na biszkopty wykładamy połowę kremu mascarpone. Następnie drugą warstwę nasączonych kawą i likierem biszkoptów oraz ponownie krem.
- Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kakao (przez siteczko).
- Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Kocham ten przepi! Robilam od pani juz pare razy! Rewelacja :) pozdrawiam cieplo
OdpowiedzUsuńDziękuję :) cieszę się!
Usuń