Recipes
Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku


Pyszny aksamitny krem. Delikatny w smaku.




Składniki :
  • zielony groszek mrożony lub konserwowy- 1 kilogram
  • por- 0,5 sztuki
  • cebula- 2 sztuki
  • ziemniaki-4 sztuki
  • sok z jednej cytryny
  • groszek ptysiowy lub grzanki
  • cukier- 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej- 3 łyżki
Sposób przygotowania :
Cebulę pokrój w piórka. Pora dokładnie umyj i podkrój w paski. Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części. Groszek odstaw aby samodzielnie się rozmroził. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebule oraz pora. Całość smaż aż zacznie nabierać rumianego koloru. Teraz wlej litr wody i dodaj ziemniaki. Dodaj bulionek i całość gotuj aż ziemniaki zmiękną, ok. 15 minut. Dodaj rozmrożony groszek i gotuj kolejne 5 minut. Groszek powinien zmięknąć lecz zachować zielony kolor. Dopraw solą, cukrem do smaku. Jeśli chcesz możesz zupę przetrzeć. Krem z zielonego groszku podawaj z groszkiem ptysiowym.

2 komentarze:

  1. Kocham takie kolorowe zupki ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) bardzo szybkie wykonanie. Polecam ;)

      Usuń

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna