Sałatka Cezar
Sałatka
Cezar to najsłynniejsza sałatka z wykorzystaniem sałaty rzymskiej. Jej
nazwa pochodzi od Cezara Cardiniego, który w latach 20. XX wieku
przyrządził ją na szybko ze składników, jakie miał pod ręką.
Dodam dzisiaj przepis na pyszną sałatkę. Awokado pasuję rewelacyjnie w połączeniu z innymi składnikami. Wypróbujcie sami!
Sałatkę można przyrządzać także z sosami na bazie oliwy, na przykład utartej z musztardą, czosnkiem, octem i przyprawami.
Składniki:
- tost pszenny- 4 kromki ,
- 1 główka sałaty rzymskiej,
- 2 sztuki awokado,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 400 g fileta z kurczaka,
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki majonezu, (nie musimy dodawać, jeżeli chcemy żeby danie było bardziej fit ;))
- 2 łyżki jogurtu,
- 1 łyżeczka kaparów,
- 1 łyżka sosu worcester,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Sałatę porwij na kawałki. Mięso pokrój w kostkę lub w paseczki, skrop olejem i usmaż na patelni na złoty kolor.
- Awokado obierz, pokrój, skrop połową soku z cytryny. Tosty pokrój w kostkę, rozłóż na blasze, upiecz na złoty kolor.
- Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj posiekane kapary, sos worcester i resztę soku z cytryny, oprósz pieprzem.
- Na sałacie ułóż awokado, mięso, polej sosem, posyp grzankami. Gotowe.
Danie dla 4 osób.
Od wczoraj to moja nowa ulubiona sałatka ! Cała rodzinka zachwycona :) Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ! ;) pozdrawiam :*
Usuń