Recipes
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

 Nie byłam przekonana do marchewkowego ciasta… ale wyszło pyszne .Jedno z lepszych ciast jakie robiłam. Całej rodzinie smakowało. 



Składniki :
  • 20 dag mąki pszennej,
  • 1 szklanka drobno startej marchewki,
  • 3 jajka,
  • 15 dag ciemnego brązowego cukru  (ja dodałam biały),
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 5 dag orzechów włoskich,
  • 5 dag wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.
KREM :
  • 50 dag serka mascarpone,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie : 
  1. Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Wsypujemy porcjami cukier, nie przerywając ubijania, aż masa będzie jasna i gęsta.
  2. Potem wlewamy cienkim strumieniem olej, wciąż ubijając. Wrzucamy marchewkę, drobno posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe, składniki delikatnie mieszamy.
  3. Na końcu dodajemy mąkę, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól, całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch.
  4. Następnie pieczemy ok.50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni C. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
  5. Przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i z masłem na gładką masę, Dodajemy cukier puder i sok z cytryny, ucieramy, aż składniki się połączą.
  6. Ciasto przekrajamy ostrym nożem na 2 krążki równej grubości. Przekładamy je kremem, wierzch i boki ciasta również smarujemy kremem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę, aby krem zastygł. Gotowe! 

4 komentarze:

Następny PostNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna