Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Zawsze przed świętami szukamy idealnego przepisu na paszteciki :) Polecam ten przepis, paszteciki nie są suche. Idealne do barszczu czerwonego :)
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie:
Margarynę posiekać z mąką, dodać drożdże roztarte z cukrem, jajka i sól,
wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Cebulę i pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą, doprawić. Kapustę przepłukać zimną wodą, pokroić. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać i dobrze doprawić.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienko na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zawinąć jak roladę, kroić na 5cm kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 min. w temp. 180ºC. Podawać same lub z barszczem.
Cebulę i pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą, doprawić. Kapustę przepłukać zimną wodą, pokroić. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać i dobrze doprawić.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienko na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zawinąć jak roladę, kroić na 5cm kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 min. w temp. 180ºC. Podawać same lub z barszczem.
Dziękuję za przepis. Czegoś takiego szukałam. Idealne na święta! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda ;) paszteciki są przepyszne :)
Usuń