Cappuccino
Pyszne kremowe
ciasto, o smaku kawy. Delikatny krem wykonany z serkiem mascarpone i
bitą śmietaną :) Wszyscy goście będą zachwyceni. Polecam :)
Składniki na ciasto:
- 5 dużych jajek, (białka i żółtka oddzielnie),
- 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej i delikatnie przestudzonej,
- 125 g masła,
- 1,5 łyżki kawy w proszku,
- 150 g cukru,
- 125 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera umieścić masło i cukier. Zmiksować do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, następnie wmiksować do masy. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać tylko do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
- Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, następnie przekroić na dwa blaty.
Blaty ciasta naponczowałąm likierem amaretto. Można również użyć do tego kawy wymieszanej z woda :).
Krem cappucino:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego,
- 250 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej,
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub fixy śmietanowe,
- 60 g kawy cappuccino (proszku z opakowania),
- 3 łyżki cukru pudru
- Serek mascarpone zmiksować dokładnie z cappucino.
- Żelatynę w proszku zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Lekko przestudzić (nie może być gorąca i powinna być nadal płynna).
- Kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i wymieszać.
Wierzch:
- 250 ml śmietany kremówki 36% lub 30%, schłodzonej,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 20 g kawy cappucino (proszku z opakowania).
Kremówkę i cukier ubić na sztywno w misie miksera.
Wykonanie ciasta:
Wystudzone ciasto
przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć
cappucino. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :)
Świetne ciasto, skorzystałam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ! :)
UsuńRobiłam. Ciasto idealne ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Najlepsze :)
UsuńPrzepiękne i przepyszne. Świetnie komponuje się z amaretto. Dzięki
OdpowiedzUsuń