Baba drożdżowa
Moja pierwsza babka drożdżowa. Wyszła przepyszna, jeszcze nie raz postaram się taką upiec :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki masła,
- 2 dag świeżych drożdży,
- 5 dag posiekanych migdałów,
- 5 dag rodzynek,
- 5 dag mieszanych kandyzowanych owoców,
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1 aromat waniliowy,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szczypta szafranu,
- kandyzowane owoce do dekoracji,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
LUKIER:
- 6 łyżek cukru pudru,
- 4 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Drożdże i szafran rozpuszczamy w letnim mleku. Rozczyn przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki parzymy i osączamy.
- Do przesianej przez sito mąki wbijamy jajko, wsypujemy cukier i sól. Dodajemy rozczyn oraz wystudzone roztopione masło, wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Następnie migdały rumienimy na suchej patelni, mieszamy z kandyzowanymi owocami, skórką pomarańczową, rodzynkami i aromatem waniliowym. Mieszankę dodajemy do ciasta, zagniatamy je.
- Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem, napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby jeszcze trochę wyrosło.
- Po tym czasie babkę pieczemy ok.1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.
- Przyrządzamy lukier. Cukier puder z sokiem z cytryny ucieramy na gładko. Na koniec wystudzoną babkę smarujemy lukrem i dekorujemy kandyzowanymi owocami :) Smacznego!
Piękna . Idealna na wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) dziękuję ślicznie 😘
Usuń