Baba drożdżowa

Moja pierwsza babka drożdżowa. Wyszła przepyszna, jeszcze nie raz postaram się taką upiec :)
 


 
Składniki: 
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1 jajko,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 dag świeżych drożdży,
  • 5 dag posiekanych migdałów,
  • 5 dag rodzynek,
  • 5 dag mieszanych kandyzowanych owoców,
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 1 aromat waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta szafranu,
  • kandyzowane owoce do dekoracji,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.
LUKIER:
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: 
  1. Drożdże i szafran rozpuszczamy w letnim mleku. Rozczyn przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki parzymy i osączamy.
  2. Do przesianej przez sito mąki wbijamy jajko, wsypujemy cukier i sól. Dodajemy rozczyn oraz wystudzone roztopione masło, wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. Następnie migdały rumienimy na suchej patelni, mieszamy z kandyzowanymi owocami, skórką pomarańczową, rodzynkami i aromatem waniliowym. Mieszankę dodajemy do ciasta, zagniatamy je.
  4. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem, napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby jeszcze trochę wyrosło.
  5. Po tym czasie babkę pieczemy ok.1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.
  6. Przyrządzamy lukier. Cukier puder z sokiem z cytryny ucieramy na gładko. Na koniec wystudzoną babkę smarujemy lukrem i dekorujemy kandyzowanymi owocami :) Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty