Tarta serowo-borówkowa
Pyszna, orzeźwiająca tarta. Idealna na letnie wieczory. Najlepszy deser :)
Ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formy
- 1 żółtko
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 12%
- szczypta soli
Wierzch:
- 350 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 30 g ( 3 łyżki ) cukru pudru
- 2 łyżki skórki startej cytryny
- 350 g borówek amerykańskich lub jagód
Przygotowanie:
- Mąkę posiekaj z dobrze schłodzonym masłem, dodaj żółtko, cukier puder, śmietanę i szczyptę soli, szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż 30 min. do lodówki.
- Formę do tarty wysmaruj 1 łyżką masła, spód i boki wylep cienką warstwą ciasta, po nakłuwaj je widelcem, piecz ok. 30 min. w temp. 200 C
- Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem ( wsypuj go stopniowo ). Gdy śmietana będzie sztywna, wmieszaj serek mascarpone, ubijaj razem ( na średnich obrotach ), aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec wmieszaj drobno startą skórkę cytrynową.
- Kremem wypełnij ostudzoną tartę, na wierzchu ułóż umyte i osuszone owoce. Tartę wstaw do lodówki na godzinę. Możesz posypać cukrem pudrem albo podawać z dodatkiem bitej śmietany.
Cudownie wygląda! :) Lemoniada obok również. Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne przepisy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie ;) lemoniada obok to mohito ;) ;)
UsuńPiękna tarta
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń