Tarta serowo-borówkowa


Pyszna, orzeźwiająca tarta. Idealna na letnie wieczory.  Najlepszy deser :)



Ciasto:
  • 150 g mąki
  •  100 g margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formy
  • 1 żółtko
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • szczypta soli
Wierzch:
  • 350 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 30 g ( 3 łyżki ) cukru pudru
  • 2 łyżki skórki startej cytryny
  • 350 g borówek amerykańskich lub jagód
Przygotowanie:
  1. Mąkę posiekaj z dobrze schłodzonym masłem, dodaj żółtko, cukier puder, śmietanę i szczyptę soli, szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż 30 min. do lodówki.
  2. Formę do tarty wysmaruj 1 łyżką masła, spód i boki wylep cienką warstwą ciasta, po nakłuwaj je widelcem, piecz ok. 30 min. w temp. 200 C
  3. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem ( wsypuj go stopniowo ). Gdy śmietana będzie sztywna, wmieszaj serek mascarpone, ubijaj razem ( na średnich obrotach ), aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec wmieszaj drobno startą skórkę cytrynową.
  4. Kremem wypełnij ostudzoną tartę, na wierzchu ułóż umyte i osuszone owoce. Tartę wstaw do lodówki na godzinę. Możesz posypać cukrem pudrem albo podawać z dodatkiem bitej śmietany.

Komentarze

  1. Cudownie wygląda! :) Lemoniada obok również. Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty