Ślimaczki z ziołowym serkiem topionym
Przepyszna przekąska na imprezę
i nie tylko :)
Składniki (na 12 porcji):
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże, posypać szczyptą cukru. Serek topiony pokroić w kostkę i rozsypać ze szczyptą soli wokół wgłębienia. 150 ml letniej wody wlać do środka i rozprowadzić wokół wgłębienia z drożdżami. Spiralkami ręcznego miksera wyrobi c gładkie ciasto, przykryć je i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt (20 x 30 cm), posmarować koncentratem pomidorowym, pozostawiając 1 cm pustą krawędź. Cebulę obrać i drobno posiekać. Szynkę pokroić w paski. Przygotowane składniki rozłożyć na koncentracie pomidorowym, posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
- Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego brzegu, krawędź mocno docisnąć. Roladę pokroić na 12 plastrów i ułożyć je powierzchnią krojenia na natłuszczonej blasze. Ślimaczki pozostawić 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C (termoobieg 180 stopni C). Piec ok. 20 minut.
Ale apetycznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń