Ślimaczki z ziołowym serkiem topionym

 Przepyszna przekąska na imprezę
 i nie tylko :) 
 


Składniki (na 12 porcji): 
  • 300 g mąki,
  • 42 g świeżych drożdży,
  • szczypta cukru,
  • 100 g topionego serka ziołowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • mąka do podsypania,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 50 g surowej wędzonej szynki,
  • pieprz, tymianek,
  • tłuszcz do nasmarowania blachy.
Przygotowanie: 
  1. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże, posypać szczyptą cukru. Serek topiony pokroić w kostkę i rozsypać ze szczyptą soli wokół wgłębienia. 150 ml letniej wody wlać do środka i rozprowadzić wokół wgłębienia z drożdżami. Spiralkami ręcznego miksera wyrobi c gładkie ciasto, przykryć je i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.
  2. Ciasto rozwałkować na prostokąt (20 x 30 cm), posmarować koncentratem pomidorowym, pozostawiając 1 cm pustą krawędź. Cebulę obrać i drobno posiekać. Szynkę pokroić w paski. Przygotowane składniki rozłożyć na koncentracie pomidorowym, posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego brzegu, krawędź mocno docisnąć. Roladę pokroić na 12 plastrów i ułożyć je powierzchnią krojenia na natłuszczonej blasze. Ślimaczki pozostawić 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C (termoobieg 180 stopni C). Piec ok. 20 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty