Ciasto orzechowo-budyniowe
Ciasto dla miłośników orzechów :) Słodkie z dużą ilością kremu, idealne do kawy :)
Rada: Najlepiej upiec blaty ciasta dzień wcześniej.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 150 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Warstwa orzechowa:
- 250 g orzechów włoskich,
- 75 g masła,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki miodu,
Masło
z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru.
Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
Masa maślana:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 350 g masła
- 2 opakowania dużego budyniu śmietankowego bez cukru
Budynie
ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3
szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.
Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.
Formę
(najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z
podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w
temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.
Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.
Smacznego :)
Robiłam podobne, przepyszne. Twoje wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda jest pyszne, dziękuję ;)
UsuńMam 3 orzechy na podwórku . Zawsze się zastanawiałam co z nimi robić 🙂 teraz już wiem.
OdpowiedzUsuń