Ciasto orzechowo-budyniowe

  Ciasto dla miłośników orzechów :) Słodkie z dużą ilością kremu, idealne do kawy :) 
Rada: Najlepiej upiec blaty ciasta dzień wcześniej.
 


 

 
Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
 
Warstwa orzechowa:
  • 250 g orzechów włoskich,
  • 75 g masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki miodu,
Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
 
Masa maślana:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 2 opakowania dużego budyniu śmietankowego bez cukru
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.
Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.
Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.
Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.
Smacznego :)

Komentarze

  1. Robiłam podobne, przepyszne. Twoje wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam 3 orzechy na podwórku . Zawsze się zastanawiałam co z nimi robić 🙂 teraz już wiem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty