Tortowe ciastka kawowe

To ciasto robiłam już parę razy :) Zawsze się udaje i wszystkim smakuję :)  

Składniki:
Biszkopt:
    • 1 szklanka mąki,
    • 1 szklanka cukru,
    • 6 jajek,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 małe opakowania kawy cappuccino (w saszetkach), 
     Krem: 
    • 1/2 litra śmietany 30%,
    • 1/3 szklanki wody,
    • 3 łyżeczki żelatyny lub fixy śmietanowe,
    • cukier puder do smaku (ok. 3 łyżki u mnie),
    • 2 galaretki owocowe (np. truskawkowa, agrestowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa),
    • owoce do dekoracji.
     Ja dodałam brzoskwinie i galaretkę brzoskwiniową :)

    Przygotowanie:
    1. Z mąki, cukru, jajek i cukru waniliowego wyrabiamy ciasto na biszkopt. Dzielimy ciasto na połowę i do jednej z części dodajemy sproszkowaną kawę cappuccino. Ciasta umieszczamy na dwóch formach wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą lub na papierze do pieczenia. Pieczemy przez ok.20-30 minut w temperaturze 150-180 stopni C (najlepiej z termoobiegiem) na lekko złoty kolor.
    2. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę oraz cukier puder (ja dodawałam fixy śmietanowe). Tak sporządzonym kremem śmietanowym przekładamy kolejne warstwy ciasta (po wystygnięciu biszkopty, przekrawamy na dwie części).
    3. Wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką owocową.
    4. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 60 minut. 
     
      
     

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Popularne posty