Szarlotka
Ta szarlotka gości zawsze w moim rodzinnym domu. Zawsze moja mama ją piekła, teraz padło na mnie :) Jest przepyszna, polecam :)
Składniki:
- 500 g mąki,
- 150 g masła,
- 200 g cukru,
- 1-2 jaja,
- 120 g śmietany,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia,
- 1-2 kg jabłek,
- 100 g cukru do jabłek,
- cynamon.
Przygotowanie:
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, rozgotować z odrobiną wody, dodać cynamon i cukier oraz wymieszać.
- Z podanych składników zagnieść ciasto półkruche. Włożyć ciasto do lodówki na 30 min. Oziębione ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć ciastem dno blachy, podpiec, a następnie ułożyć przygotowane jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Ciasto nakłuć widelcem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 minut w 180 stopni C.
Najlepsza i najłatwiejsza szarlotka. Czesto robię z twojego przepisu na niedziele :-) :-)
OdpowiedzUsuńSuper! I to prawda, najprostsza i najszybsza :)
UsuńNa niedziele wypróbuje Twój przepis :)
Usuń