Chili con Carne
To nie jest oryginalny przepis na chili con carne :) Takie zawsze występowało u mnie w moim rodzinnym domu. Polecam wszystkim :)
Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili,cebula,czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso
Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili,cebula,czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso
Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki
zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili
charakterystyczny, ostry smak.
Składniki:
- 250 g czerwonej fasoli z puszki,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone),
- 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę),
- 1 cebula (pokrojona w kostkę),
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone),
- 2 puszki pomidorów (bez skóry),
- 2 szklanki rosołu (z kostki),
- 100 g kukurydzy z puszki,
- 2 liście laurowe,
- bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenn, papryka ostra i słodka
Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na oliwie z
cebulą i czosnkiem, a następnie poddusić z chili, papryką, przecierem
pomidorowym i cayenn. Zalać rosołem, dodać liście laurowe i pomidory z
puszki (wraz z sokiem) i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Na
koniec dodać fasole i kukurydze i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić
solą i ewentualnie pieprzem cayenn. Udekorować (najlepiej świeżą)
bazylią.
Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub z chlebem.
Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub z chlebem.
Wszystkie składniki kupione! Jutro testuję zupkę. Dzięki za przepis! Pozdrawiam ze Śląska :)
OdpowiedzUsuńProszę się pochwalić jak wyszło ;) Pozdrawiam :)
UsuńTrochę oszukane to chili con carne ;) Brakuje kuminu, papryki słodkiej, ostrej no i kukurydza - gdzie w oryginale jest kukurydza ??? Nie wspomnę o 1-23 tabliczkach gorzkiej 70% czekolady, która niesamowicie podnosi smak
OdpowiedzUsuńOczywiście można nie dodawać kukurydzy. U nas od zawsze jadało się z kukurydzą i nie wyobrażam sobie, żeby jej nie było ;)
Usuń