Karp pieczony w cebuli, cytrynie i maśle :)
Pyszny karp pieczony w cytrynie, cebuli i maśle. Polecam wszystkim na zbliżające się święta ;)
Zdjęcia po upieczeniu niestety nie zdążyłam zrobić :)
Składniki:
- 2 (1/2 kg) karpie,
- 3 cebule
- 2 cytryny
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- czosnek granulowany, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Sprawione karpie natrzeć czosnkiem, solą, skropić sokiem z 2 cytryn, posypać pokrojoną w cienkie talarki cebulą. Oprószyć pieprzem. Wszystko skropić olejem. Przykryć i odstawić na 1 dobę do lodówki.
- Karpie i cebule ułożyć w formie, polać stopionym masłem i piec w temp. 200°C ok. 30-40 min.
- Od czasu do czasu polewać powstałym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz