Karp pieczony w cebuli, cytrynie i maśle :)

Pyszny karp pieczony w cytrynie, cebuli i maśle. Polecam wszystkim na zbliżające się święta ;)
Zdjęcia po upieczeniu niestety nie zdążyłam zrobić :)



Składniki:
  • 2 (1/2 kg) karpie,
  • 3 cebule
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • czosnek granulowany, sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Sprawione karpie natrzeć czosnkiem, solą, skropić sokiem z 2 cytryn, posypać pokrojoną w cienkie talarki cebulą. Oprószyć pieprzem. Wszystko skropić olejem. Przykryć i odstawić na 1 dobę do lodówki.
  2. Karpie i cebule ułożyć w formie, polać stopionym masłem i piec w temp. 200°C ok. 30-40 min.
  3. Od czasu do czasu polewać powstałym sosem.




Komentarze

Popularne posty