Sałatka Caprese
Caprese – rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii.
Ma ona odzwierciedlać włoską flagę.
Składniki:
- 2 pomidory (najlepiej malinowe)
- 1 kulka (125g)
- liście bazylii
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory i mozzarellę pokroić na plasterki Ułożyć pomidory na półmisku na przemian z mozzarellą.
- Na każdym plasterku mozzarelli położyć listek bazylii. Sałatkę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i polać 2 łyżkami oliwy. Solą doprawić przed samym podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz