Sałatka Caprese

Capreserodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę.



Składniki:
  • 2 pomidory (najlepiej malinowe)
  • 1 kulka (125g)
  • liście bazylii
  • oliwa
  • sól, pieprz 
Przygotowanie: 

  1. Pomidory i mozzarellę pokroić na plasterki Ułożyć pomidory na półmisku na przemian z mozzarellą.
  2. Na każdym plasterku mozzarelli położyć listek bazylii. Sałatkę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i polać 2 łyżkami oliwy. Solą doprawić przed samym podaniem.

Komentarze

Popularne posty