Kurczak w sosie szpinakowym

Szybkie i pyszne danie, filet z kurczaka jest bardzo soczysty. Zamiast sera gorgonzoli można dodać ser camembert lub topiony. 
Składniki:
  • 400 g filetów z kurczaka (2 sztuki)
  • 2 plasterki cienko pokrojonego boczku (lub 2 kawałki suszonych pomidorów)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Sos szpinakowy:
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 80 ml śmietanki kremowej 36% lub 30% lub 18% do zup i sosów
  • 40 g sera gorgonzola
  • po 1/2 łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej




Przygotowanie:
  • Filety doprawić solą i pieprzem, nasmarować startym czosnkiem, papryką w proszku, oliwą i sokiem z cytryny. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piec bez przykrycia przez 35 minut.
Sos szpinakowy
  • Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni roztopić masło i lekko podsmażyć starty czosnek. Dodać szpinak i mieszać przez chwilę aż zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę oraz ser i mieszać aż ser się rozpuści, przez ok. 1-2 minuty. Posypać obydwiema mąkami, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia, doprawić gałką muszkatołową.
Pieczenie
  • Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni.
  • Na upieczonego kurczaka wyłożyć sos szpinakowy, posypać zrumienionym boczkiem (lub posiekanymi suszonymi pomidorami).

Komentarze

  1. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Nie mogłam przekonać moich dzieci do szpinaku, ale w takiej kompozycji jadly aż im się uszy trzęsły.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty