Zupa krem z dyni
Pierwszy raz zrobiłam zupę z dyni i jestem bardzo zadowolona jej smakiem :) Zupa pyszna lekko słodka, najlepiej podawać ją z grzankami. Zdjęcia może nie powalają, bo nie robiłam ich u siebie i nie dodałam dekoracji z mojej ulubionej bazylii ;) Bardzo polecam!
Składniki:
- 1kg dyni (po obraniu),
- 450 g ziemniaków,
- 50 g masła,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
- 2 pomidory lub puszka krojonych pomidorów,
- 2 i 1/2 szklanki bulionu,
- 2 szklanka mleka.
Przygotowanie:
- Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę, Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
- W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
- Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
- Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
- Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
Próbowałam Twojego przepisu, jest genialny :) Cala rodzina zadowolona :)
OdpowiedzUsuńPani Martyno, od dłuższego czasu poszukiwałam pomysłu jak mogę wykorzystać dynię. Pani propozycja okazała się strzałem w 10. Pyszna kompozycja smaków, znakomita tekstura. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z powyższego przepisu. Pozdrawiam. Halina z Ząbkowic Śłaskich.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Pani smakowalo :) Pozdrawiam :)
Usuń