Ciasto z jabłkami, jogurtem i bitą śmietaną

Pyszne, lekkie ciasto z jabłkami. Ciasto może wygląda na skomplikowanie ale jest bardzo proste w wykonaniu. Nie bójcie się wylać ciepłych jabłek z sokiem na biszkopt, o to właśnie chodzi aby biszkopt był miękki :)   Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta. Polecam :) 




Składniki:
Biszkopt



  • 6 jajek, osobno żółtka i białka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku od pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego.
Masa jabłkowa
  • 1,5kg jabłek,
  • 1 opakowanie galaretki ananasowej lub agrestowej
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki cukru

Masa jogurtowa:

  • 2 duże jogurty naturalne (razem około 700g).
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej.
Bita śmietana:

  • 500ml śmietanki 30% lub 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie:

Biszkopt:

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder ciągle miksując.
  2. Dodać żółtka, aromat i wymieszać krótko mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Na wierzch przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo krótko, delikatnie wymieszać. 
  3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×36 cm (może być nawet trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.
Masa jabłkowa:
  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 
  2. Starte jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się galaretka rozpuści, zdjąć z ognia. 
  3. Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia. 
Masa jogurtowa:
  1. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. 
  2. Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa jogurtowa trochę stężała. 
Bita śmietana:

  1. żelatynę w proszku namocz w kilku łyżkach zimnej wody i odstaw, aby napęczniała. Po kilku minutach gęstą masę podgrzej w kąpieli wodnej. Wlewaj stopniowo do śmietany.
  2. Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, powoli wlewać żelatynę. Gotową śmietankę rozsmarować na wierzchu masy jogurtowej i ciasto wstawać do lodówki na parę godzin. Podawać pokrojone w kwadraty.

















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty