Duszony schab z warzywami
Delikatny i kruchy schab w sosie z warzywami. Można go podać z ziemniakami, kluskami śląskimi czy z kaszą :)
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego bez kości,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka korzeń,
- pół selera,
- olej,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka cukru,
- świeży koperek ok. 1 łyżka,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka mąki rozmieszana w kilku łyżkach wody ( do zagęszczenia sosu).
Przygotowanie:
- Schab pokroić na 1cm kotlety. Przyprawić z obu stron solą i pierzem.
- W garnku rozgrzać olej, wrzucić kotlety i dodać 1 łyżeczkę cukru. Smażyć do złotego koloru.
- Zalać 500ml wody i gotować 30 minut.
- Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa, podlać resztą wody i gotować 45 minut.
- Przyprawić do smaku, zagęścić mąką z wodą i gotowe :)
Piękne kluski śląskie! Sama Pani robiła? Kształt idealny i piękne dziurki!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń