Risotto z kurczakiem, cukinią i papryką

Pyszna sycąca propozycja na obiad. Idealna na nadchodzącą jesień. Lubię takie dania. Mam nadzieje, że Wam też posmakuję ;)





Składniki:
  • 200g ryżu arborio,
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 1 duża papryka lub dwie małe,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 3,5 szklanki bulionu lub wody,
  • sól, pieprz,
  • masło i olej do smażenia,
  • papryka słodka, ostra, kurkuma po 1/2 łyżeczki.
Przygotowanie:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy go solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy kurczaka na rumiano. Odkładamy go na bok.
  2. Paprykę i cukinię płuczemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją razem z cukinią w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy). 
  3. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka podsmażamy cebulę przez kilka minut aż zrobi się szklista. 
  4. Kolejno wsypujemy ryż i chwilę go smażymy często mieszając, do momentu aż ziarna ryżu staną się szkliste. Wtedy dodajemy czosnek, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę, mieszamy i smażymy razem 30 sekund. Wlewamy wino. Gotujemy do momentu aż wino odparuję.
  5. Następnie całość zalewamy 1/2 szklanki gorącego bulionu tak, aby bulion zakrył ryż cienką warstwą. Smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy 1/2 szklanki bulionu. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. Po 5 minutach gotowania dodajemy paprykę, cukinię i kurczaka. Danie gotujemy do miękkości ryżu.
  6. Gdy risotto będzie gotowe dodajemy do niego 1 łyżkę masła (opcjonalnie).

Komentarze

  1. Risotto to moje ulubione danie :) Takiej propozycji jeszcze nie jadlam, ale z pewnością wypróbuje przepis :) Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, szybkie danie! Zrobiłam staremu i był zachwycony. Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty