Drip cake malinowy

Taki torcik zrobiłam sobie na urodziny :) Do kremu dodałam maliny, smakowało nawet tym , którzy nie przepadają za malinami ;) . Kocham piec dla siebie i dla innych :D Polecam mój przepis : )



W załączniku podam Wam przepis na biszkopt z mojego bloga :)


Przepis na krem malinowy:
  • 200-300g mrożonych malin,
  • 40g cukru pudru (można dać więcej, do smaku)
  • 250g serka mascarpone,
  • 500g śmietany 30-36%.
Przygotowanie:
  1. Maliny mrożone rozmrażamy.
  2. Maliny miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. (Mrożone miksujemy z sokiem, które puściły).
  3. Zimną śmietankę i zimne mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Miksować do zgęstnienia, nie za długo. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, chwilę zmiksować. Dodać przetarte maliny i wymieszać szpatułką.
  4. Biszkopt polać ponczem malinowym i przełożyć kremem.
  5. Tort dekorujemy masą maślaną i wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
  6. Po 1 godzinie tort polewamy czekoladą aby uzyskać efekt drip cake :)
  7. Dekorujemy ulubionymi owocami, u mnie: Figi, orzechy włoskie, winogrona i mięta ;)
Krem maślany do obłożenia tortu:
  • 200g masła 82%- miękkiego
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • różowy barwnik.
  1. Bardzo miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy 5-7 minut-masło powinno zrobić się dużo jaśniejsze. Przesiewamy cukier puder i ubijamy 4-5 minut na wysokich obrotach. Na końcu dodajemy barwnik i mieszamy. Taką masą maślaną dekorujemy swój tort :)
Drip cake:
  • 100g białej czekolady,
  • 4 łyżki mleka.
W rondelku podgrzewamy mleko. Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia :)


Komentarze

  1. Cudowny! Na pewno był pyszny! Zazdroszczę tym, którzy go jedli :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty